­ ÇİĞDEM EĞLENCESİ | Kültür Portalı

Çiğdem Eğlencesi - Çorum

Gelenekler-Görenekler

Baharın yaza bağlandığı döneme ait eğlencelerden olan bu kutlamalar; Çiğdem Günü, Çiğdem Çiçeği, Çiğdem Aşı gibi adlandırmalarla yapılmaktadır. Uygulanışında bazı farklar olsa da, genel pratikler ortaktır. Çorum merkeze bağlı Kiranlık Köyü'nde, her yıl mart başı ile nisan sonu arasında Çiğdem Günü kutlanmaktadır. Bu tarihlerde çocuklar, küme küme kıra çıkar, ucu sivri sopalarla çiğdem çiçeği toplayarak demet yaparlar. Maniler söyleyerek kapı kapı gezerler ve evlerden bulgur, yağ gibi yiyecek malzemeleri toplarlar. Topluluk hâlinde kırlara giderler ve topladıkları malzemelerden yaptırdıkları pilavı yerler. Çorum’da Çiğdem Günü kutlamalarında söylenen nazım örnekleri;

• Yağmur yağ. Ekin bit. Tarlada çamur. Teknede hamur. Öküzlere ömür. Ver Allah’ım sellice suluca yağmur.
  • Çiğdem çiğdem çiçeği Alaca bulaca saçağı Dedem Allah köçeği Dam üstünde boyunduruk Dura dura yorulduk
Görüntülenme Sayısı : 2033    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 03 Aralık 2020 Perşembe