­ ÇARPANA DOKUMALAR | Kültür Portalı

Çarpana Dokumalar - Afyonkarahisar

El Sanatları

Afyonkarahisar ilçe ve köylerinde, geleneksel Türk el dokumaları içinde yer alan çarpana dokumaları önemli bir yere sahiptir. Deri, ince ağaç levha, fildişi gibi malzemelerden dörtgen veya çokgen şeklinde kesilmiş ve köşeleri delinmiş dokuma aracına, çarpana adı verilmektedir. Çözgü ipliklerinin çarpanalara geçirilme sistemi, çarpanaların öne ve arkaya çevrilme sayıları çarpana dokuma tekniklerini oluşturur. Bu tekniklerin başlıcaları fitilli, saç örgüsü, tel örgü, pirinç, susma ve daldırma teknikleridir.

Çarpana dokumaların kullanım alanı oldukça çoktur. Bu dokumalar çuval, sepet ve heybelerin saplarında, topakevin birleştirilmesinde, hayvanların koşum takımlarında, araba ve develerin baş süslemelerinde, kadın giyiminde, başa takıların tutturulmasında, önlük ve elbise kuşaklarında, çocuk kundağı ve beşiklerde, erkek giyiminde, barutluk, fişek çantası, kılıç askısı, Kur-an bağı, çorap ve tozluk bağı, takunya ve terlik bandı ve giysilerin bedene oturtulması için bir bağ niteliği olmasının yanı sıra birleştirici özelliği ile estetik, fonksiyonel açıdan geleneksel hayatta önemli bir yere sahiptir. Afyonkarahisar çarpanalarında kullanılan renkler bordo, siyah, beyaz, eflatun, sarı, açık yeşil, tarçın yeşili, nefti ve saks mavisidir. Geometrik formlar, üçgen, yaprak, muska, V, çift V, balıksırtı motifleri kompozisyonu oluşturmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 3942    Eklenme Tarihi : 05 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 02 Aralık 2020 Çarşamba