­ BİRDİRBİR OYUNU | Kültür Portalı

Birdirbir Oyunu - Artvin

Oyun

Açık alanda oynanan bir erkek çocuk oyunudur. Bir gereç kullanılmadan etaplar halimde oynanır. Oyuncular belirlendikten sonra; ilk etapta oyun sahasında bir oyuncu yere paralel olarak belinden eğilir, elleriyle dizlerini tutarak güçlü durmaya çalışır. Oyuncular sıra ile teker teker koşarak üzerinden atlamaya başlarlar. Atlamaya koşarken ''Birdirbir'' diye bağırarak üzerinden atlayacağı oyunculara haber verirler. Her atlayan oyuncu, eğilmiş olan oyuncudan 1,5-2 metrelik bir uzaklıkta kendisi de aynı şekilde eğilerek durur. Eğilmiş oyuncunun üzerinden atlarken eller sırtına konur, oradan yaylanarak kuvvet alınır ve bacaklar açılarak üzerinden atlanır. Atlarken bacakları iyice açarak ayaklarının başına ve kıç tarafına değdirmemeye dikkat edilir. Zira kendisi düşebilir veya eğilmiş arkadaşını düşürebilir.

Atlayamayan veya atlarken düşen oyuncular sonraki etapta atlama hakkını kaybederler, eğilmeleri o etap içinde devam eder. Eğer bir etapta hiçbir oyuncu yanmazsa etap daha ağırlaştırılarak yani daha dik eğilerek birinci etap şeklinde olduğu gibi oyuna devam edilir. İlk etapta tüm oyuncular teker teker atladıktan sonra ilk eğilen oyuncu da sıra halinde eğilerek dizilmili oyuncuların üzerinden aynı şartlarla atlar ve ikinci etaba geçilir. Bu sefer biraz daha diklenerek atlama biraz daha zor hale getirilir. Atlıyamamış veya eğik dururken düşmüş oyuncular aralıklı olarak eğik olarak yerlerine geçerler. ''birdirbir'' diyerek hatasız oyuncular aynı şekilde atlamaya başlarlar. Bu etapta hata yapanlar, eğik durur ve diğer oyuncular atlamaya başlarlar. Oyun etapları daha zorlaştırılarak bu şekilde devam eder. Belli bir etap veya süre sonunda hatasız olaraka oyunu tamamlamış olanlar, oyunun galibi sayılır.