­ BOLLUK AŞI / YAĞMUR DUASI | Kültür Portalı

Bolluk Aşı / Yağmur Duası - Sinop

Somut Olmayan Kültürel Miras Çalışmaları

Durağan, Saraydüzü ve Boyabat ilçelerine bağlı köy ve beldelerde daha sıklıkla görülen Bolluk Aşı, yörede kuraklık çok olursa yağmur duası, yağmurlar bol olursa da şükür duası şeklinde yapılan geleneksel bir törendir. Her yıl mayıs ve temmuz ayları arasında belirlenen günlerde her köyde ayrı ayrı olarak yapılmaktadır. Bolluk aşı yapılmasına karar veren köy sakinleri bir araya gelmekte ve hazırlıklar hep birlikte yapılmaktadır.

Bolluk Aşı’nda birlik ve beraberliğin sağlanması öncelikli hedef olarak düşünülmekte ve bu sebeple düzenlenen her etkinliğe civar yerleşim yerlerinden geniş katılımlar olmaktadır. Bolluk Aşı törenlerinde genellikle öncelikli olarak mevlit okunup toplu olarak namaz kılınarak dualar edilmekte ve devamında yemek ikramı yapılmaktadır. İkramlarda verilen yemekler başta kazanlarda pişirilen keşkekler olmak üzere pilav, salata, turşu ve tatlıdır. Bazı törenlerde et yemeklerinin de dağıtıldığı görülmektedir.

Görüntülenme Sayısı : 1041    Eklenme Tarihi : 16 Eylül 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 20 Ocak 2022 Perşembe