­ BİLMECELER | Kültür Portalı

BİLMECELER - İzmir

Mani - Bilmece

Bilmeceler, çeşitli varlık ya da kavramların diğer nesnelere benzeyen yönlerini hatırlatarak çağrışım kuran, eğlenceyle birlikte cevaplayacak kişilerin zekâsını tetikleyen, çoğunlukla kendi arasında kafiyeli kısa metinlerdir. İzmir’den derlenen bilmece örnekleri: 1. Çın çın çınare Çınarenin üstü minare Minarenin üstünde balık Balığın kuyruğu yanık Cevap: Gaz Lambası Derleme Yeri: Ödemiş/ Günlüce 2. Çıktım gittim tepeye, Yular vurdum sıpaya Cevap: Kirmen Derleme Yeri: Ödemiş/ Günlüce 3. Sarı tavuk dalda yatar Dal kırıldı yerde yatar. Cevap: Ayva Derleme Yeri: Ödemiş/ Günlüce 4. Kendi içerde Boynuzu dışarıda Cevap: Televizyon Derleme Yeri: Bergama/ Ferizler 5. Burdan attım kılıcı Soma’dan çıktı bir ucu Cevap: Şimşek Derleme Yeri: Bergama/ Ferizler 6. Eve gittim ağlıyorlar İnsanı ipsiz bağlıyorlar Cevap: Nikah Derleme Yeri: Bergama/ Ferizler 7. Mantar Kabarır kalkar Ustası gelmiş boynunu kırkar Cevap: Maya Derleme Yeri: Bergama/ Ferizler KAYNAKÇA 1. Kocadağ, İ. Halk Kültürü Alan Araştırmaları, Derleme Notları. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir

Görüntülenme Sayısı : 3027    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 16 Ocak 2018 Salı