­ BİTLİS EVLERİ | Kültür Portalı

Bitlis Evleri - Bitlis

Halk Mimarisi

Genellikle yüksek bir duvarın sokaktan ayırdığı, dışa kapalı fakat o ölçüde içe doğru özgür ve özgün bir mimari anlayışı yansıtan Bitlis evleri; düzgün kesme taştan, üzeri düz toprak damlı olarak inşa edilmişlerdir. Dıştan donuk bir mimari özelliği gösteren yapıların taç kapılı girişleri, sanki gerçek gizemin evlerin içinde olduğunu gösterir. Bitlis evleri,bu kapılardan içeri girildiğinde taç döşemeli avlular ve çeşitli meyve ağaçlarının süslediği bahçeleriyle insana açılan ferah bir dünyanın kapıları gibidir. Tarihi yapıların yoğunlukta olduğu Bitlis merkezde 193 adet, Ahlat İlçesi'nde 51 adet tescilli konut (sivil mimari örnekleri) bulunmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 3604    Eklenme Tarihi : 24 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 02 Aralık 2020 Çarşamba