­ GENÇ GELİN VE NUR YÜZLÜ İHTİYAR | Kültür Portalı

Genç Gelin ve Nur Yüzlü İhtiyar - Gümüşhane

Masal

Adeta ‘beni kurtarın, kurtarın beni!’ sızlanmasıyla, bekleyiş içinde, ağır ağır yıkılmaya yüz tutmuşken Gümüşhane Belediyesi tarafından 2012 yılında restorasyonuna başlanan İbrahim Lütfi Paşa’nın o güzelim konağının yanında ‘Tandır’ denilen bir ziyaret yeri vardı. Özellikle kadınlar Cuma günleri Gümüşhane’nin her yerinden akın akın ziyarete gelirlerdi. Bu ‘Tandır’ın mistik bir öyküsü vardır:

Bir ramazan akşamına doğru genç gelin, tandır lavaş (pide) pişiriyormuş. Birden karşısında, kapının sövesine dayanmış, nur yüzlü bir ihtiyar belirmiş. Gelin önce şaşırır gibi olmuş, sonra ‘mübarek günde adamı boş göndermeyeyim, sonra nefsi kalır’ düşüncesiyle o nefis kokulu sıcacık lavaşlardan adama vermek istemiş ve bir deste uzatmış. İhtiyar almamış. Gelin ısrar edince ihtiyar, çok yumuşak, çok sıcak bir sesle: — Senden bir isteğim var, eğer yaparsan lavaşlarını o zaman alırım demiş. Gelin: — Söyle dede nedir isteğin? Diye sormuş. İhtiyar birden cevap vermemiş, duraksamış, yutkunmuş, sonra mırıldanır gibi, gelinin elini işaret ederek — Elini öpmek istiyorum demiş. Gelin, bu nur yüzlü ihtiyarın isteğinde bir kötülük görmemiş, bunda bir iş var, bir hayır var, gibilerinde düşünerek elini ihtiyara uzatmış. İhtiyarcık, gelinin parmaklarını ucuna saygılı bir öpücük kondurmuş, lavaşları almış ve bir hayal gibi oradan kayboluvermiş. Genç gelin buna bir anlam vermeye çalışmış. Akşam olmuş, iftar zamanı gelmiş. Kocası eve gelince olanı biteni bir bir kocas›na anlatmış. Koca: — Sen her zaman, herkesin, her isteğini yapar mısın? Demiş. Gelin de — Yaparım demiş. Koca, hiç tereddüt etmeden: — şimdi ben istiyorum, hemen kendini at şu tandara diye emretmiş. Genç gelin, iki-bir, demeden, yani hiç tereddüt etmeden kendini alev alev yanmakta olan tandıra atıvermiş. Tandır, o anda güllük gülistanlık olmuş tandırdan cennet kokuları gelmeye başlamış. Sonrası ne olmuş bilinmiyor.

Ama o günden sonra orası bir ziyaret yeri haline gelmiş. Bugün burası bir yıkıntı halinde olduğu halde gene de köyden kentten, cuma günleri ziyarete gelinir. Hastalara şifa, dertlilere deva aranır, durur. Burada ayrıca bir de mezar yeri olduğu söylenir.

Görüntülenme Sayısı : 786    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 06 Ocak 2022 Perşembe