­ BEYPAZARI BÜRGÜ DOKUMASI | Kültür Portalı

Beypazarı Bürgü Dokuması - Ankara

El Sanatları

Anadolu'nun bir çok yöresinde bezayağı tekniği ve çeşitli özellikte ipliklerle yapılan bu dokumalar Beypazarı İlçesi'nde de geçmişten günümüze önemli bir yere sahiptir. Beypazarı bürgü dokumaları, Çulfalık adı verilen tezgahlarda, çözgüsü pamuk ve atkısı, ipek, floş ve pamuk ipliği ile dokunan atkı yüzlü dokumalardır. Bürgü, temelinde bezayağı dokuma olup, bezayağı türevi olarak yapılan ribs tekniği ile desenli örnekleri oluşturulmuştur. Bezayağı, dokumanın en temel tekniği olan bu dokuma türü atkı ipliğinin çözgü ipliğinin bir altından bir üstünden geçerek bağlantı kurması yoluyla oluşturulmaktadır. Bağlantı noktalarının sıklığından dolayı dayanıklı olan bezayağı dokuma örgüsü geçmişte yörede iç ve dış giyimde, ev mefruşatında vb. kullanılmıştır. Gelenekler sayesinde yaşatılan dokuma örneklerinden biri de gelin bürgüsüdür. Geçmişte her gelin kızın çeyizinde bulunması gereken gelin bürgü dokumaların, günümüzde de köylerde kullanımı sürdürülmektedir. Beypazarı’nda üç dokuma ustası ve Halk Eğitim Merkezi bürgü dokumacılığını sürdürmektedir. Günümüz koşullarında kullanım amaçları değişen bürgü dokumalar şu anda masa örtüleri şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Kaynak: Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 2216    Eklenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 22 Kasım 2021 Pazartesi