­ BERDEKİ | Kültür Portalı

Berdeki - Şırnak

Oyun

Sekizer kişilik iki takım tarafından oynanır. Yazı tura ile kaleyi savunan ve kaleye saldırıda bulunan takımlar belirlenir. Yarım halı saha genişliğindeki bir alana bir birinden 2 metre uzaklıkta iki direk yerleştirilir. Savunmadaki takım kaptanı kale direkleri arasında beklemeye başlar. Bu arada takım kaptanları Berdeki oyununda oldukça etkindirler. Takım kaptanı en çok koşan, en çevik ve atik oyuncular içerisinden seçilir.

Takım kaptanının kale içerisine geçmesiyle birlikte, kalenin 5 metre uzaklığında takımlar karşı karşıya gelirler. Oyuncular ve takım kaptanları sağ ayak başparmaklarını sol kol arkadan dolanacak şekilde sıkıca tutarlar. Bu tutuş pozisyonunda, takım oyuncuları önlerindeki aşmak amacıyla sağ elleriyle rakip oyuncuyu itip, kaledeki takım savunmasına ulaşmaya çalışır. Oyuncunun tutuş pozisyonunu bozması yani sağ ayak başparmağını bırakması oyundan atılmasına neden olur. Oyuncunun tutuş pozisyonunu bozmaması şartıyla yere düşmesi önemli değil. Saldırı yapan takımın kaptanının kale içerisinden geçmesiyle takım galip gelir.

Görüntülenme Sayısı : 481    Eklenme Tarihi : 10 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 15 Şubat 2022 Salı