­ BAKIRCILIK | Kültür Portalı

Bakırcılık - Siirt

El Sanatları

Siirt’te eski bir geçmişi olan Bakırcılık ve Kalaycılık, Siirt merkezinde, önemli diğer sanat dalları gibi ayrı bir ihtimamla şehrin kendi adıyla anılan çarşısında yıllardan beri varlığını sürdürmektedir. En yaygın el sanatlarından biri olan bakırcılık alüminyum ve plastik kap kullanımı yaygınlaştıkça önemini yitirmiştir.

Siirt’te bakırcılıkla uğraşanların merkezi Bakırcılar çarşısı idi. Bakırdan güğüm tencere kazan tas gibi gereçler burada yapılırdı. Güğümlerin başlıca özellikleri boyunlarının şeritli alt bölümlerinin zil biçiminde ve çoğunlukla kapaksız olmalarıdır. Kazanların tabanı yarım küre dikey boyutları ise konik biçimdedir. Bakırcılığın önemli örneklerinden biri olan hamam taslarının özgün motifleri vardır. Ağız çevresi “testere dişli” motiflidir. Yan yüzleri ise birbirine dikey ve yatay çizgilerle süslüdür. Bu desenler yörenin tepsi tabak ve kaplarında da görülür