­ AYGIR GÖLÜ EFSANESİ | Kültür Portalı

Aygır Gölü Efsanesi - Sivas

Efsaneler

“Koyuncu Köyü'nden bir kişi, Aygır Gölü'nün kenarına atını örkleyip (zincirini yere çakıp) kendisi tarlada çalışırken, gölden bir aygır çıkmış ve köylünün dalap olan atıyla çiftleşmiş. Bir sene sonra bu kısrak güzel bir tay doğurmuş. Köylü, aynı mevsimde yine bu kısrağı yanına alarak aynı gölün kıyısına gitmiş. Yine kendi işine dalmış. Kısrak ve yavrusu gölün kenarında otluyormuş. Bu sırada suyun içerisinden aynı aygır çıkmış. İlk önce kısrağı tuttuğu gibi göle çekmiş ve suyun içinde öldürmüş. Daha sonrada yavrusunu alarak gölün derin suları içerisinde kaybolmuş. Rivayete göre gölde öldürülen kısrağın puhağısı (bukağısı) ‘Kör Kazıklı’ denilen yerden yıllar sonra çıkmış ve o günden sonra bu göle ‘Aygır Gölü’ adı verilmiş.

Kaynak: 2011 Yılı Sivas İl Kültür ve Turizm Envanteri, Sivas Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Sivas, 2011.

Görüntülenme Sayısı : 7600    Eklenme Tarihi : 08 Ağustos 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 06 Ekim 2020 Salı