­ AY VE GÜNEŞİN GÖREV BÖLÜMÜ | Kültür Portalı

Ay ve Güneşin Görev Bölümü - Afyonkarahisar

Efsaneler

Evrenin oluşumu ile ilgili efsânelere sahip olan toplumlar, köklü toplumlardır. Türk efsânelerinde rastlanan yaratılış ve türeyiş varyantlarından birisi olan ve bugün Bayat İlçesi'nde dilden dile dolaşan mitolojik yaratılış inancı efsânesi dünyanın yaratılışının sebeplerine yönelik bir sorgulamadır aynı zamanda...

Efsâneye göre; dünya yaratılmadan çok seneler önce, gökyüzünde Gök Tanrı ile bir Türk aile yaşarmış. Türk ailenin bir kızı ile bir oğlu varmış. Bu aile gökyüzünde, bir uçtan bir uca at ya da araba koşturarak mutlu bir hayat sürüyormuş. Gök gürültüsü arabalarının takırtısından, şimşek ve yıldırımlar ise kamçılarının şaklamasından başka bir şey değilmiş. Bir gün anne ve baba, gökyüzünde yaşamaktan sıkıldıkları için, dünyayı yaratmaya kalkışmışlar. Bu yüzden her ikisi de Tanrı’nın gazabına uğramışlar. Ne var ki Tanrı, çocuklara acıyarak onların hayatlarını bağışlamış. Ana- sız babasız kalan iki kardeş, bu kez yaratılan dünyayı aydınlatmayı üstlenmişler. Aralarında da şöyle bir konuşma geçmiş: Kızkardeş: "Ben geceleyin korkarım. Onun için gündüzleri gökyüzünde görünmek isterim." Oğlan Kardeş: "Ama yeryüzündeki tüm insanların seni seyretmeleri, bir erkek kardeş olarak benim gururumu incitir." Kızkardeş: "O zaman ben onlara saçlarımı sarkıtarak, gözlerini kamaştırırım. O zaman beni yeterince göremezler" deyince, iki kardeş kucaklaşmış anlaşmışlar. İşte bu tarihten sonra kız, güneş olup gündüzleri; oğlan, ay olup geceleri dünyayı aydınlatan ayrı birer varlık olmuşlar.

Kaynak: 15.08.2014 tarihinde AKÜ Afyonkarahisar Kütüğü kitabından alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 873    Eklenme Tarihi : 18 Ağustos 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 14 Aralık 2021 Salı