­ KONYA ASKER MEKTUPLARI, ASKER FOTOĞRAFLARI, ŞİİRLERİ | Kültür Portalı

Konya Asker Mektupları, Asker Fotoğrafları, Şiirleri - Konya

Gelenekler-Görenekler

Asker mektuplarının girişinde, mektubu başlamadan önce şiirler yer alır. Bunlar şiiri belli olmayan şiirlerdir; böyle yazım şekline "mektubun içinde destan yazmak denir. Bu şiirler, askerlerin evlerine gönderdikleri mektuplardan derlenmiştir.

• İsmim uzakta, cismim yakın
  • Resmime bakınca düşünme sakın
  • Hayat bir gemidir, yoktur yelkeni
  • Cansız hayalimi görünce, yine hatırlarsın beni
  • Ben bir genç askerim, yoktur kaderim
  • Cansız hayalimi takdim ederim
  • Bu dünya ölümlüdür, belki de mefat ederim
  • Resmimi saklayana çok teşekkür ederim.

Gönderen: Celal Çığır 23/08/1959

• Yazı yazdım yazıdı
  • Galemim kirazıdı
  • Daha yazacaktım anneceğim
  • Mürekkebim azıdı
  • Gışlamızın önü gavak dikmesi
  • Cumartesi günleri silâh silmesi
  • Çavuşa onbaşıya tekmil vermesi
  • Sılâdan çıktım da arıdı başım
  • Sılâdan kesildi ekmeğim aşım
  • Çok uzakta kaldı eşim yoldaşım
  • Al şu mektubu da şen ol gardaşım
  • Ganayım yok, uşsam varsam havadan
  • Ulu guşlar goğuverdi yuvadan
  • Benim valdeciğim galma beş vakit düvadan
  • Çiçek oldum bahçenizde açıldım
  • Gumaş oldum terzilerde biçildim
  • Asger oldum içinizden seçildim.

30/10/1959

• Sevgili kardeşim Resmim bir hayaldir deyip de geçme sakın Ruhsuz bir gölgedir
  • Size bakan gözlerim beni unutma diyor

10/02/1943

• Kardeşiniz İşte küçük kardeşin
  • Bu dünya bir değirmen, durmadan döner
  • İsmi insandır, akıbet bir gün söner
  • Felek ah ederse ismimi
  • Sana hatıra olarak gönderiyorum resmimi

20/03/1944 1959 / İstanbul Maltepe'den Konya'ya Deronu dilden, canı gönülden, pek candan kıymetli abecim. Nasılsın, iyi misin, iyi olmanızı sizi ve bizi yaradan Cenabı Mevlâ'dan dilerim. Abeim; sen de ben evlâdınız Celâl'dan bir havadis sorarsan, şimdilik iyiyim, yanılız sizleri düşünüyorum. Abem, size mektup atamadığımın sebebi şudur; Otuz Ağustos bayramına hazırlık yapıyoruz, ne hazırlığı dersen merasime çıkacağız, onun için niyade eğitimi yapıyoruz, bir aydır. Abeim, oralarda ne gibi havadisler var? Abeim, nasıl harmanları kaldırdınız mı bana bildir. Abeim, evden heç mektup gelmeyor, onun için canım çok sıkılıyor, iki-üç aydır mektup atamıyor, yoksa evde bir şey mi var, bilmem. Abeim, belkisiz duymuşsunuzdur. Hasan oraya geliyor mu, yoksa oradan mı vazgeçdi? Abeim, askerliğin vaziyetini sen bilirsin, mektubuyla parası oldu mu herkez seninle merhaba eder, paran olmadı selâm bile vermez. Abeim, başka bir diyeceğim yoktur, tekrar selâm eder ellerinden öperim. Seyit Efendiye ayrı ayrı selam iderim. Niyaz'a ve İrfan'a ve Sıttık Hanım'a da, bunların cümlesine selâm ederim. Anneme de çok selam ederim. Abeim, tekrar selâm eder ellerinden öperim. Abeim sana bir ricam var, bana biraz da para göndermeni rica ederim. Benim üç-dört aydır param yok, şimdi ise arkadaşlardan yiğirmi lira borçlandım, şimdi ise para istemeye yüzüm yoktur. Abeim, sen göndermek istemezsen annemin parasından bana gönder, belki aklına bir şey gelir. Abeim, zaten askerlik bittikten sonra işine geçerim. İşinizin başında kim var, yoksa İprahim mi var, çobanız kim ve nereli? Çobana ve çivtçine de selâm iderim, ellerinden sıkarım. Başka diyeceğim yoktur. Çok acele mektup beklerim. Baki selâm. Adiresim şudur. Celal / Motorlu Sıhıya Bölümü / İstanbul-Topkapı-Maltepe

Kaynak: Küçükbezirci, S. Kasım 2009. Konya Halkbilimi Folklor Güldestesi. Konya, Bahçıvanlar Basım San. A.Ş.

Görüntülenme Sayısı : 3276    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 04 Haziran 2020 Perşembe