­ AŞIKLIK GELENEĞİ | Kültür Portalı

Aşıklık Geleneği - Kars

Somut Olmayan Kültürel Miras Çalışmaları
  • Unsuru Uygulayan Grup, Topluluk ve Kişiler: Aşık Günay YILDIZ, Aşık Mahmut KARADAŞ, Aşık Ensar ŞAHBAZOĞLU, Aşık İlgar ÇİFTÇİOĞLU, Aşik Sabri YOKUŞ
  • Unsurun Kısa Tanımı: Toplumun yaşam biçimini, kültürünü, duygu ve düşüncelerini söz ve şiirlerle, sazı ve sözüyle halka sunma ve yaşatma sanatıdır.
  • Unsurun İldeki Coğrafi Dağılımı (İlçe/Köy): İlin tamamı (yoğunlukla köylerde)
  • Unsurun Korunmasına Yönelik Olarak Önerilen Koruma Önlemleri: Aşıkların bir gelirinin olmadığı için aşıklık geleneğinin yaşatılması mümkün görülmemektedir. Bu geleneğin geleneğin devam etmesi açısından yeteneği olan insanın sosyal güvencesi sağlanabilir.
  • Unsur İle İlgili Bugüne Kadar İlde Yapılmış Faaliyetler: Aşık Şenlik Festivali, Ölen Aşıklarımızı Anma Günü, aşıklarla bahar bayramı, Türkiye Murat Çobanoğlu Aşıklar Bayramı (4 Kez yapıldı)
  • Unsur İle İlgili Elde Bulunan Yayınların Listesi: Kars’ta aşıklık geleneği : Doç.Erdoğan ALTINKAYNAK Aşiklar Divanı : Nazım İrfan TANRUKULU Murat KARAHANLI hayatı ve şiirleri : Günay YILDIZ Murat ÇOBANOĞLU hayatı ve şiirleri :Ali KAFKASYALI

Kaynak: Kars Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 1935    Eklenme Tarihi : 08 Mayıs 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 21 Aralık 2020 Pazartesi