­ AŞIK TAŞI EFSANESİ | Kültür Portalı

Aşık Taşı Efsanesi - Gaziantep

• Kaynak kişi 1: Mehmet DOĞAN Mesleği: Ziraatçi Doğum yılı ve yeri: 1955, Gaziantep/Nizip
  • Kaynak kişi 2: Adnan EKMEKÇİ Mesleği: Ziraatçi Doğum yılı ve yeri: 1966, Nizip/Erenköy
  • Kaynak kişi 3: Mustafa YILDIZ Mesleği: Çiftçi Doğum yılı ve yeri: 1934, Nizip/Erenköy
  • Kaynak kişinin efsaneyi kimlerden öğrendiği: Büyüklerinden.

Gaziantep'in bir ilçesi olan Nizip'e yaklaşık 27 kilometre uzaklıkta olan Erenköy'de "Âşık Taşı" denilen bir taş bulunmaktadır. (F:146) Gaziantep ve Şanlıurfa arasında bir sınır oluşturan Fırat Nehri'nin kıyısında bulunan bu taş hakkında Erenköy sakinleri arasında nesilden nesile bir efsane aktarılmıştır: Köyde birbirini çok seven iki genç vardır ancak kızın ailesi bu beraber­liği istememektedir. Bunun üzerine kızla oğlan kaçmaya karar verirler. Duru­mu öğrenen kızın ailesi, gençlerin peşine düşer. Ailesinin kendisini yakalayıp alacağını düşünen kız, "Allahım ailem alacağına beni burada taş et!" diye yal­varır. Duası kabul olur ve oracıkta taş kesilir.

Kaynak: Gazi Üniversitesi THBMER Yayını GAZİ ÜNİVERSİTESİ TÜRK HALKBİLİMİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (THBMER) YAYINLARI: 11

Görüntülenme Sayısı : 3519    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 01 Kasım 2020 Pazar