­ ARDAHAN KİLİMİ | Kültür Portalı

Ardahan Kilimi - Ardahan

El Sanatları

Ardaha'da kilim dokumacılığı az olsa da devam etmektedir. Yöre insanı kilimlerinde tamamen kendine özgü yöntemlerle elde ettiği boyaları kullanmaktadır. Kadınlar kimi zaman gazel adını verdiği bitki kökünü kaynatarak kahverengiyi, kimi zaman evelik kökünden kırmızıyı, kimi zaman samanı kaynatarak sarıyı, kimi zaman mantı suyuna attığı paslı demirlerin pasını attıktan sonra gazel kökünü de katarak siyah rengini elde etmiştir. Güzel bir renk armonisine sahip olan kilimlerimiz sadece rengiyle değil kalite ve desen zenginliğiyle de mükemmel bir dokumacılık örneğine sahiptir. Kilim tezgahı yere paralel şekildedir. Tek kişi tarafından dokunan örnekleri yöremizde görülmektedir. 6 metrekarelik bir kilim bir kişi tarafından 75-80 günde tamamlanmaktadır. En güzel kilim örnekleri Göle, Çıldır ve Damal ilçelerinde bulunmakta olup, köylerde 100-150 yıllık antika değerindeki kilimleri bulmak mümkündür.

Kaynak: Ardahan Kültür ve Turizm Müdürlüğü web. sayfası

Görüntülenme Sayısı : 1197    Eklenme Tarihi : 06 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 23 Kasım 2021 Salı