­ HÖŞMERİM | Kültür Portalı

Höşmerim - Ankara

Gelenekler-Görenekler

İnsanlar, farklı damak zevklerinden dolayı birçok tatlı üreterek tüketicilere sunmuşlardır. Bu ürünlerin içinde geleneksel özelliğe sahip tatlılardan biri de höşmerim tatlısıdır. Bu tatlı, farklı yörelerde değişik isimler almaktadır. Yapılan alan çalışmalarından höşmerimin yapıldığı başlıca iller Ankara, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli ve İzmit olarak tespit edilmiştir. Höşmerim tatlısı ev ortamında, geleneksel törenlerde, özellikle Ankara'da güvey görme esnasında, misafir ağırlamada veya yemek öğünlerinde tatlı olarak az miktarlarda üretilmektedir. Un, şeker, tereyağ, kaymak (tuzsuz peynir) konularak yapılan geleneksel Anadolu tatlısıdır. Yapılan araştırmalarda höşmerim tatlısının Orta Asya’dan göç eden Yörükler tarafından Anadolu’ya getirildiği söylenmektedir.

Kaynak: Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2014)

Görüntülenme Sayısı : 1211    Eklenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 29 Aralık 2021 Çarşamba