­ AĞAÇ, DEMİR İŞLERİ VE ÖRGÜ İŞLERİ | Kültür Portalı

Ağaç, Demir İşleri ve Örgü İşleri - Gümüşhane

El Sanatları

Geleneksel ahşap yapım işleri ve demir işleri Kürtün İlçesi'nde yapılmaktadır. İlçenin ormanlarla kaplı olması nedeniyle, yöre insanının el sanatlarına yatkınlığı, ağaç işlemeciliğini gündeme getirmiştir. İlçede, ağaç işlemeciliğinin yanında demir işleri, örgü işleri ve sarı işlerde yapılmaktadır.

• Demir İşleri: Balta, nacak, girebi, karasapan demiri, kapı menteşesi, kapı anahtarı, orak, nal, mıh vb. el kantarı, ibrik, çan (sarı işi) Zil (sarı ifli)
  • Ağaç İşleri: Yayık, kova, külek, saksı takımı, çocuk beşiği, oklava, sofra ayağı, ağaç ması, çatal, kaşık, elbise askısı, sehpa, tencere ve demlik altlığı, isimlik
  • Örgü İşleri: Yün çorap (koyun yünü), kıl çorap (keçi yünü), heybe, beşik, zil, kelek.
Görüntülenme Sayısı : 589    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 31 Ocak 2022 Pazartesi