­ ERKEK OYUNLARI | Kültür Portalı

Erkek Oyunları - Eskişehir

Halk Oyunları

Eskişehir yöresi erkek dansları “Kaşıklı zeybek” türü danslardır. Zeybeklerden ve kaşıklı danslardan açık etkilenmeler görülür. Sırt ve diz vurmalar yöre danslarının en belirgin özellikleridir. Kaşık vuruşları aksak ve kuvvetlidir. Öyle ki yörede iyi oynayanlara “Kaşıkkıran” adı verilir. Kaşıkları kırarcasına vurmak hatta kırmak iyi oynamanın ön koşulu haline gelmiştir. Eski yerleşimin oluştuğu bölgelerde (İnönü)danslar daha ağır, buna karşın Seyitgazi ve Kırka’da danslar daha hareketlidir. Türkülü olanların yanı sıra türküsüz olarak oynananlar da vardır. Türkülü olanlar genellikle bağlama eşliğinde, türküsüz olanlar ise açık havada davul-zurna ya da davul-klarnet ile oynanır.

Danslar yiğitlik ve kahramanlığı simgeler. Bu danslardan halkalı şeker ise şöyle oynanmaktadır: 2.2’lik ritm özelliği vardır. Yöreye has kıvrak ve hareketli bir danstır. İleri-geri çabuk yürümeler ve sağ ayak ucuna basarak topuk döndürmeler başlıca özelliğidir. Satılmış Kılınçtan alınan dansın türkü sözleri şöyle: "Halkalı şeker şam fıstık Aman arpalar gara gılcık Eğer beni seversen Aman al gel çeyizi yola çık Halkalı şeker hasiretlik çeker Çok salınma sevdiğim cahilim aklım gider Ben bu yerde haneyim Aman yel vurur pervaneyim Gidin söylen o yare Aman derdinden divaneyim Halkalı şeker hasiretlik şeker Çok salınma sevdiğim cahilim aklım gider Galabak dereleri Aman yayılır develeri Galgı da vermiş oynarlar Aman şu gırka efeleri Halkalı şeker hasiretlik şeker Çok salınma sevdiğim cahilim aklım gider."

Yörede oynanan diğer erkek oyunları ise şunlardır: İnönü Karşılaması, Yoğurdum Var, Galkı da Vermiş, Atatürk Zeybeği, Kralın Kız Kırka Zeybeği, Küstüm, Kesik Çayır-İnce Çayır, Halkalı Şeker, Sultan Seccades

Görüntülenme Sayısı : 1950    Eklenme Tarihi : 25 Aralık 2012 Salı    Güncellenme Tarihi : 22 Aralık 2020 Salı