­ TCDD ESKİŞEHİR MÜZESİ | Kültür Portalı

Tcdd Eskişehir Müzesi - Eskişehir

Eskişehir Tepebaşı ilçesi merkez sınırları içerisinde yer alan TCDD Eskişehir Müzesi; 1997 yılında Eskişehir Şube 13. Şefliği malzeme ambarındaki sobaların boyattırılıp şube bürosunda sergilenmesi, bir müze fikrinin doğmasına neden olur. 1908’de Almanya’ya sipariş edilerek yaptırılanlale motifli bu özel sobaların yanında TCDD 1. Bölge Müdürlüğü ile TÜLOMSAŞ Genel Müdürlüğü tarafından temin edilen malzemelerle kurulan müze 1998’de ziyarete açılır. Eskişehir Garı yanındaki iki dönümlük arazi üzerindeki 106 yıllık tarihî binada kurulan müze, sizleri bir tarih yolculuğuna çıkarıyor. Müze bahçesinde motorlu ve elle çalışan drezinler, hemzemin geçit ve bariyerler, buharlı vidanjör, su tankeri, raylar ve lokomotifler bulunuyor. Tarihî bina içerisinde ise 5 metre uzunluğunda 3.5 metre genişliğindeki bir demiryolu istasyonu maketi ve çevresi; buharlı, dizel ve elektrikli lokomotifler, vagonlar, eski telgraf, teleks ve manyetolu telefonlar, kömür ocakları, lambalar, levhalar ile aralarında Abdülhamit’in Anadolu-Bağdat demiryolunun yapılması ile ilgili fermanının da bulunduğu çok sayıda belge ve eski demiryolu istasyonları ve trenlerinin fotoğrafları yer alıyor.

Kaynak: Eskişehir Valiliği.(2014). Eskişehir Rehberi(5.Baskı) -http://www.tcdd.gov.tr/home/detail/?id=343 adresinden alınmıştır.

Eskişehir Gezilecek Yerler

Adres: TCDD Müzesi Gar-Eskişehir Telefon : (0.222) 225 80 80 / 4395
TCDD Müzesi Gar-Eskişehir Hoşnudiye Mh., 26130 Eskişehir
0 (222) 225 80 80

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6767    Eklenme Tarihi : 23 Aralık 2012 Pazar    Güncellenme Tarihi : 25 Ocak 2022 Salı