­ BAKIRCILIK | Kültür Portalı

Bakırcılık - Erzincan

El Sanatları

Erzincan' da bakırcılığın köklü bir geçmişi vardır. Bakırcılık, Erzincan’da geçmişe oranla azalmış olsa da usta çırak ilişkileri doğrultusunda yıllardan beri Erzincan’ı sembolize eden geleneksel bir sanat dalı olarak (çeşitli mutfak gereçleri, vazolar, hediyelik süs aparatları, semaver, çeşitli figürlerin işlendiği tepsi veya tabak işlemeciliği gibi) bakırdan yapılan çalışmaların günümüze kadar ulaşması sağlanmıştır.

Eskiye oranla seri üretime geçilerek sanatsal değerinde bir düşüş olsa da bazı tekniklerle bu değer korunur. Bu teknikler kabartma, dövme ve işlemedir. Bakır levhalar halinde gelir sıvama makinesinde şeklini alır ve polisaj makinesinde parlatılır. Polisaj makinesinden kaynaklı yağın temizlenmesi için yüksek ısıdaki deterjanlı suya atılır. Talaşla veya kumlama işlemleriyle kurulanarak vernik veya boyama işlemi gerçekleştirilir. Ürün fırınlandıktan sonra bir süre bekletilir ve işleme tekniğiyle bakır ustalarının elinden bir sanat eseri olarak ortaya çıkar. İşleme tekniğinde ustalar genellikle yerel motifleri doğaçlama şeklinde işlerler.

Görüntülenme Sayısı : 3986    Eklenme Tarihi : 12 Haziran 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 15 Aralık 2020 Salı