­ KÖNK HÖYÜK VE KALESİ | Kültür Portalı

KÖNK HÖYÜK VE KALESİ - Elazığ

Adı KÖNK HÖYÜK VE KALESİ
Mah. Köy - Mevkii Könk (Yenikapı) Mevkii, Eyüpbağlar Mezrası
Adres Elazığ Merkez
Vakfiye
Genel Tanım Elazığ-Bingöl karayolunun 23-25. km.sinde 200 m kadar sağda, Eyüpbağlar mezrasının doğusunda bulunan ve yüksekliği 100-150 m, çapı takribi 1200 m olan bir höyük/kaledir. Batısında Eyüpbağları mezrası, kuzeyi ana karayolu, (ileride demiryolu ve Keban Baraj Gölü) güneyi boş arazi ve Mastar Dağı yamaçları, doğusu ise ana karayolu ve boş alandır. Taşınmaz Eskiçağ ve Ortaçağ keramik buluntularına sahiptir. Tepedeki nispeten düz alanın güneydoğusunda horasan harçlı bir duvar kalıntısı vardır. Bu durum buranın aynı zamanda Ortaçağ kalesi olduğunu gösterir. Burada çevreye dağılmış taşlar da görülmektedir. Yüzeydeki keramik buluntuları eskiçağ, demir çağı ve ortaçağa aittir.
Ayrıntılı Tanımı -
Tescil Kararı KARAR TARİHİ: 15.04.1999 KARAR NO: 2187
Yayın Dizini Prof. Dr. Veli SEVİN – VI. Araştırma Sonuçları Toplantısı (Elazığ-Bingöl yüzey araştırmaları)