­ GENEFİK KALESİ | Kültür Portalı

GENEFİK KALESİ - Elazığ

Adı GENEFİK KALESİ
Mah. Köy - Mevkii İçme Bucağı, Genefik (Korucu) köyü
Adres Elazığ Merkez
Vakfiye
Genel Tanım Elazığ ili, Merkez, İçme Bucağına bağlı Genefik (Korucu) Köyünde bulunan Genefik Kalesi, Elazığ- Bingöl karayolunun Kuş uçumu 10 km. kadar güneyindeki Genefik kayaya oyulmuş, batı etekteki platformu, sarnıçları ve basamak şeklindeki sur-temel yataklarıyla tipik bir Urartu Kalesinin özelliklerini taşımaktadır. 70x40 m kadar boyutlarındaki batı ve güneyi oldukça yalçın kayalık bir tepe üzerinde yer alan kalıntılar şimdi Keban Baraj Gölü altında kalmış olan tüm Altınova’ya egemen bir durumdadır. Surlarından günümüze hiçbir iz kalmamıştır. Çanak çömlek parçaları tümüyle çark yapımıdır. İlginç özellik hamurda samanın fazla kullanılmış olmasıdır. İyi derecede pişirilmişlerdir. Çanak biçimleri arasında basit ağız kenarlı, hafifçe içe dönük olanlar çoğunluktadır. Kalınlaştırılmış ağız kenarlı çanaklar, Orta Demir çağ yapısında görülebilen, dışı çelik ağız kenarlı keskin profilli çanaklar Genefik Kalesinin Orta demir çağa tarihlenmesi gerektiğini işaret etmektedir.
Yapılan Onarımlar Kaçak kazılarla tahrip edilmektedir.
Ayrıntılı Tanımı -