­ YEMEN TÜRKÜSÜ | Kültür Portalı

Yemen Türküsü - Elazığ

Müzik
Yıl 1905... Mevsim yaz. Elazığ 1. Redif taburu Yemen’e hareket edecek. Kışlanın önü ana-baba günü... Yaşlı, genç; ana, baba, kardeş, bacı... Ebedi ayrılığın hüznü çökmüş gönüllere, Gözler nemli giden evlada, kardeşe, sevgiliye... Kucaklaşmalar, sarılmalar... Şafakla birlikte bir kaynaşmadır başlıyor. Gideceklerin yüreklerinde görev ve sorumluluk, gözlerinde bir daha dönememe, görememenin hüznü ile biriken yaşlar... Çok şeyler anlatılmış Yemen’le ilgili. Boru sesi ile son kez kucaklanılıyor. Sonra bu muazzam insan yığını ikiye ayrılıyor. Yemen’e gidenler ve bir müddet onların yanından arkasından, yanından yürüyen, koşan ama gidenler uzaklaştıkça gerilere düşen ana, baba, kardeş ve sevgililer. Tabur adım adım uzaklaşıyor. Her atılan adım bu ebedi ayrılığı biraz daha perçinler gibi... İşte Yemen Türküsü bu ayrılığın acısını terennüm eder. Kışlanın önünde redif sesi var Sorun, görün, çantasında nesi var Bir çift kundurası birde fesi var Ano Yemendir, gülü çemendir Giden gelmiyor, acep nedendir? Ah! Burası *Huş’tur yolu yokuştur Giden gelmiyor, acep ne iştir. Kışlanın önünde sıra söğütler, Yüzbaşı, binbaşı asker öğütler Yemen’e gidenler baba yiğitler Nakarat Kışlanın önünde bir sürü kazlar Yüreğim yanıyor, ciğerim sızlar Yemen’e gidene ağlıyor kızlar Nakarat Bu türkünün makamı hüseynidir. *Hus, Yemende bir bölgenin adıdır.