­ YILDIRIM KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

YILDIRIM KÖPRÜSÜ - Edirne

Adres Kapıkule Yolu
Pafta 50K-2b
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Karayolları Genel Müdürlüğü
Kitabe Var (Onarım)
Vakfiye -
Genel Tanım Edirne-Kapıkule yolu üzerinde yer alan köprü, Gazi Mihal Köprüsü'nün devamı niteliğindedir. Tunca Nehri taşkınlarına karşı yapılmış olan köprü, çoğunlukla kuru alandadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Orjinal kitabesi bulunmayan köprünün ilk olarak ne zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte bazı kaynaklarda Bizans Dönemi'ne ait olduğu ve Yıldırım Beyazıd Camii'ne yakınlığından dolayı bu isimle anıldığı belirtilmektedir. 1544 yılında, Kanuni Sultan Süleyman onarımını yaptırmış ve bir kitabe koydurmuştur.Kemer ve korkulukları kaba yontu taştan, diğer kısımları ise moloz taştan yapılmış olan köprünün uzunluğu 120 m., genişliği ise 4.34 m. dir.Dokuz gözlü olan köprünün kemer açıklıkları eşit değildir.Ortadaki kemer diğerlerine oranla daha yüksektir.Bu nedenle köprüde ortadan yanlara doğru bir eğim oluşmuştur. Kemer ayakları arasında üçgen formlu ve piramit biçiminde yükselen sel yaranlar vardır.Ancak bu köprüde boşaltma kemerleri bulunmamaktadır.Ortasında bulunan kitabe köşkü ve korkulukları Kanuni Süleyman döneminde, 1544 yılında yapılan onarım sırasında eklenmiştir.Dikdörtgen biçimli kitabe köşkü üzerinde iki sütun halinde beş satır olarak yazılmış kitabesi bulunmaktadır. Köprünün her iki ucunda korkulukların başına birer adet baba taşı yerleştirilmiştir.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü