­ YILDIRIM ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

YILDIRIM ÇEŞMESİ - Edirne

Adres Eski Kapıkule Caddesi
Pafta 50K-2b
Yaptıran İbrahim Ağa
Genel Tanım Dikdörtgen formlu ve kubbeli bir çeşmedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yapı kitabesine göre İbrahim isimli bir hayırsever tarafından yapıldığı için İbrahim Çeşmesi olarak da anılır. Kare şekilli bir kütle üzerine oturan yapının yüksekliği 4.20 m. genişliği 2.75 m. dir. İki cepheli olan çeşmenin güney ve doğu cephelerinde sivri kemerli birer niş bulunur. Çeşmenin diğer cepheleri sağırdır. Yapının doğu yöndeki asıl yüzü 1.35 m. genişliğinde ve 0.51 m derinliğinde sivri kemerli bir niş şeklinde düzenlenmiştir. Sivri kemerli niş içinde yüzeyi sade tutulmuş ayna taşı bulunur. Niş boyunca uzanan su yalağı yanlarda oturma yeri şeklindedir.Sivri kemerli kilit taşı üzerinde kitabe yer almaktadır. Kitabenin yanlarında vazoda çiçek süsleme vardır. Ön cepheyi dıştan içe doğru bir dışbükey ve düz olmak üzere toplam iki silme ters "U" biçiminde çevirir.Çeşmenin güney cephesi de doğu cephe ile aynı düzende yapılmıştır.Bu cephede yer alan sivri kemer içine yerleştirilmiş olan ayna taşı bezemeli yapılmıştır. Ayna taşının merkezinde dilimli sağır kemer ve bunun iki yanına lale motifleri işlenmiştir. Lalelerin ortasına çiçek şeklinde gelişen bir yerleştirilmiştir. Ayna taşı önünde niş boyunca uzanan su yalağı bulunur. Çeşmenin saçak kısmı öne doğru çıkıntı yapan bir sıra düz silme ile hareketlendirilmiştir. Hazne örtüsü kubbe biçimlidir ve üzerinde taştan alem bulunur.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1074    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2018 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 02 Mart 2018 Cuma