­ YILDIRIM BAYEZID CAMİİ | Kültür Portalı

YILDIRIM BAYEZID CAMİİ - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Yıldırım
Adres Eski Kapıkule caddesi
Pafta 50K-2b
Yaptıran Yıldırım Bayezıd
Vakfiye -
Genel Tanım Küpeli Cami olarak da bilinen Yıldırım Camii Edime-Yıldırım semtinde, Kapıkule yolu üzerinde bulunmaktadır. Edirne Türk İslam Eserleri Müzesinde, camiye ait kırık kitabede “Emir Essültan el-muazzam fi zıll-ullah/ Beyazıd, Murad bin Orhan….lâ-zâlet mâmur…../ve ol ulema………sene insen ve semane mie el hilaliye” ibareleri okunabilmektedir. Buna göre 1399 yılında Yıldırım Beyazıd tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Cami ile beraber bir de imaret kalıntısı bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Caminin doğusunda, etrafı taş duvarlarla çevrili, iki bölümden oluşan bir bahçe yer almaktadır. Cami tarafındaki küçük bölüm şadırvanlı avlu olarak değerlendirilmiştir. Bina kaba yontu moloz taş ve tuğlayla almaşık düzende inşa edilmiştir. Örtü sistemi kurşun kaplı olup üç kubbe ve tonozlardan ibarettir. Kare plana ilave olarak batıda giriş sofası dışa doğru çıkma oluşturmaktadır. Doğu yönünde şadırvanlı avluya bakan, dört sütunun taşıdığı bir sundurmayla örtülü, son cemaat yeri şeklinde bir düzenleme vardır. Bu yönden de camiye kapı açılmıştır. Beden duvarındaki kemer üzengilerinden anlaşıldığı kadarıyla bu bölüm daha önce kâgir örtüye sahipti. Minare caminin güneydoğu köşesinde beden duvarı üzerine inşa edilmiştir. Plan üzerinden bakıldığında zaviyeli camileri hatırlatsa da kıbleye olan ters konumu ile cami olarak tasarlanmadığı açıktır. İç mekândan okunan eşit kollu haç plan ve doğu batı doğrultusunda konumlanması aslının kilise olma ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Orta mekânın üzeri prizmatik üçgenlerle geçilen bir kubbe örtmektedir. Dört yöne uzanan kollar tonoz örtülüdür. Doğuya uzanan kol daha dar ve alçaktır. Bu kolun iki yanı olan, haç planın doğu köşeleri ayrı mekânlar şeklinde düzenlenmiştir. Alçı tezyinatlı birer ocaklığa sahip mekânların üzeri prizmatik üçgenlerle geçilen kubbe örtülüdür. Haç planın güney kolu içinde köşeye, mukarnas yaşmaklı mihrap yerleştirilmiştir.
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3956    Eklenme Tarihi : 28 Eylül 2017 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 02 Ekim 2017 Pazartesi