­ YENİ SARAY SU TERAZİSİ BİNASI | Kültür Portalı

YENİ SARAY SU TERAZİSİ BİNASI - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Sarayiçi Mevkii
Adres -
Genel Tanım Taş ve tuğla malzemeden yapılmış olan yapı, kare plana sahiptir.
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Su Maksemi, Cihannuma Kasrı'nın kuzeyinde yer almaktadır.Edirne Yeni Saray ile ilgili yayınlarda yer verilmeyen bu yapı, kuzey-güney yönünde uzanan dikdörtgen bir plana sahiptir. Bodrum katı ile birlikte üç katlı olan yapı, iç mekan kuruluşu bakımından kademeli bir düzenlemeye sahiptir. İki bölümlü bodrum kat üzerinde yükselen birinci katta iki bölüm halinde düzenlenmiştir.Maksemin üçüncü katı ise, doğu-batı yönünde yerleştirilmiş , tek bölümlü bir mekandan oluşmaktadır. İnşasında kaba yontu taş ve tuğlanın almaşık bir teknikle kullanıldığı maksemde , örtü elemanı olarak beşik tonoz kullanılmıştır. Beden duvarlarında kaba yontu taş ve tuğla,örtüde ise yalnızca tuğlaya yer verilmiştir. Yapının ne zaman yapıldığına dair kitabesi bulunmamaktadır. Kullanılan malzeme ve teknik bakımından 15. yy'ye ait olduğu düşünülmektedir. Maksemin güney cephesindeki iki açıklıkla, bodrum kattaki mekanlara geçilmektedir. Maksemin birinci katında beşik tonozla örtülü iki mekanın iç duvar yüzeyleri, belirli bir yüksekliğe kadar harç ile sıvanmıştır. Bu işlemin, sarayın 20. yy'deki askeri amaçla kullanıldığı dönemde yapıldığı düşünülmektedir. Yapının iç mekan sisteminde görülen kademelenme, örtü sisteminde görülmektedir.
Tescil Kararı E.K.T.V.K. Kurulu'nun 09.09.1988 tarih ve 80 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1087    Eklenme Tarihi : 31 Aralık 2018 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 02 Ocak 2019 Çarşamba