­ YAHYA BEY ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

YAHYA BEY ÇEŞMESİ - Edirne

Pafta 50L-2d
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Edirne Belediyesi
Yaptıran Yahya Bey
Yapım Tarihi 1580/2
Vakfiye -
Genel Tanım Kesme taşla yapılmış olan çeşmenin üstü piramidal örtülüdür. Çeşmenin bir kısmı toprak altında kalmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çeşme doğu-batı doğrultulu uzanan meyilli bir cadde ortasında kalmıştır. Kare şekilli bir kütle üzerine oturan yapının yüksekliği 2.90 m. dir. Ayna taşı ve nişi bulunmayan çeşmede cepheyi, ters “U” biçimindeki üç bordür çevrelemiştir. Her bir bordürün etrafını düz bir silme çubuklarla cephee monte edilmiştir. Yapının saçak kısmı ön cephede biri düz, diğer ikisi içbükey ve dışbükey olmak üzere toplam üç adet silme ile hareketlendirilmiştir. Diğer cepheler bir sıra düz silmeyle cepheden dışa taşırılarak hareketlendirilmiştir. Hazne örtüsü dıştan piramidal çatılı, içten kuzey-güney doğrultusunda beşik tonoz şeklinde oluşturulmuştur. Hazne örtüsünde doğuya bakan cephedeki hazne açıklığı kapak ile kapatılmıştır. Sultan 2. Murat Dönemi’nin önemli şair ve ilim adamlarından biri olan Yahya Bey tarafından inşa ettirilen çeşme, özgün piramidal çatısı ile dönemin önemli çeşmelerinden biridir.
Orjinal Kullanım Çeşme
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.