­ SV. GEORGİ KİLİSESİ | Kültür Portalı

SV. GEORGİ KİLİSESİ - Edirne

Envanter No A 23
Mah. Köy - Mevkii Ortaçukur
Adres Tavukçu Sokak No: 22
Pafta 50L- 2b
Vakfiye -
Genel Tanım Kesme taş ve tuğla malzeme ile yığma olarak yapılmış olan yapının kırma çatısı marsilya kiremit ile kaplıdır.
Yapılan Onarımlar 2004 yılında onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Yığma sistemde inşa edilmiş olan yapının dış duvarları almaşık olup zengin bir kornişle sonlandırılmıştır. Köşelerde düzgün kesme taşlar kullanılmıştır. Beden duvarlarında üç sıra tuğla arasında kullanılan taşlar ise molozdur. Kilise, Bulgar Rönesansı'nın geç dönemine özgü bir bazilikadır. Batı yönünde kapalı ve dar bir mekan olan narteksin iki yanında, ana binanın kuzey ve güney duvarları boyunca uzanan ve narteks ile direkt bağlantısı olan iki yan giriş yer alır.Sol yan girişin altında mahzen yer alır.Mahzene ulaşım, bu mekanın döşemesinde yer alan ahşap bir kapağın altındaki dar ve dik ahşap bir merdivenle sağlanır.Her iki yan girişte de hem ana mekana hem de bahçeye direkt çıkışı sağlayan kapılar mevcuttur. Ortodoks kiliselerinde Çar Kapısı ve İmparator Kapısı olarak adlandırılan ve ortada yer alan kapı;yan kapılardan büyük olup dışarıdan nartekse girilen ana kapı ile aynı aks üzerinde olup naosa açılır. Sağında ve solunda yer alan iki kapı ise neflere açılmaktadır . Narteksten bir basamak çıkılarak ulaşılan ana mekan dörder adet sütundan oluşan iki sütun dizisi ile neflere ayrılmıştır.Naos olarak adlandırılan orta nef, yan neflere göre daha geniş ve daha yüksektir.Naosun üzeri tekne tavan, yan neflerin üzeri düz tavan olarak yapılmıştır. Naosun üzerindeki tekne tavanda bağdadi çıtaların üzeri kireç ile sıvanmıştır. Tavanın ortasında ise dairesel ahşap bir bezeme yer alır. Yan neflerin tavanları ise ahşap kaplamalıdır.Yapının doğusunda ilk sütunlarının önünde de solea adı verilen bölüm yer almaktadır. İkonostatis duvarının önünde yer alan basamaklar aracılığıyla sunak masasının bulunduğu apsise geçilir. İçten ve dıştan yarım yuvarlak apsis nişinin ortasında oval pencere, önünde de sunak masası bulunur. Apsisin güney duvarında büyük bir pencere, kuzey duvarında ise küçük bir niş ile direkt olarak bahçeye çıkışı sağlayan küçük bir kapı mevcuttur. Narteksin üzerinde narteks büyüklüğünde iki katlı galeri mevcuttur.Burada kilise korosu ve ibadet etmek isteyenlere ait alanlar bulunur. Yapıda çan kulesi narteksin ortasına tekabül eder. Yapının ana mekanı beşik çatı ile kapatılmıştır.
Orjinal Kullanım Kilise
Bugünkü Kullanımı Kilise