­ SARI SELİM (SOFU BAYEZID) CAMİİ | Kültür Portalı

SARI SELİM (SOFU BAYEZID) CAMİİ - Edirne

Pafta 50L-2a
Yaptıran Sufi Beyazıd
Kitabe Var (Onarım)
Genel Tanım Dikdörtgen planlı kâgir caminin üzeri çatı örtülüdür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Geçirdiği onarımlardan dolayı özgünlüğünü büyük oranda kaybetmiştir. Kareye yakın dikdörtgen planlı cami moloz taşla inşa edilmiştir. Çok sayıda ahşap hatıl kullanılmıştır. Üzeri kiremit kaplı kırma çatıyla örtülüdür. Caminin güney batısında iki sıra halinde ikişerli pencereler vardır. Kıble yönünde her iki sıra da dörderden sekiz pencere açılmıştır. Caminin son cemaat yeri kuzeydoğu yanında olduğundan,kıble cephesinin sağ tarafında kalan dört pencere son cemaat yerine açılmaktadır. Kuzeydoğu cephesinde son cemaat yerine açılan dört adet üst sıra penceresi bulunmaktadır. Kuzeybatı yönündeki giriş cephesi sıvalı ve sarı boyalıdır. Bu cephede alta iki üste üç pencere açılmıştır. Cephenin soluna yerleştirilen, taş söveli ve ahşap kanatlı kapı, dikdörtgen açıklığa sahiptir. Üzerinde üç ayrı tamir kitabesi bulunmaktadır. Cami minaresi batı köşesinde yer almaktadır. Caminin kapısı abdest musluklarının olduğu küçük bir sahanlığa, oradan da harim boyunca uzanan son cemaat yerine açılmaktadır. Kıbleye uzanan dikdörtgen planlı son cemaat yeri 10.79x 3.32 m. ölçülerine sahiptir. Üzeri ahşap tavanlıdır. Kıble duvarında, pencere aralarına yarım daire kesitli ve kalemişi bezemeli mihrap yer almaktadır. Harime bakan duvarında iki sıra halinde ikişerli pencereler vardır. Girişin solunda mahfil merdiveni, sağında harim kapısı bulunmaktadır. Harim kısmı 8.39x 10.79 m. boyutlarındadır. Çatı ahşap tavanla örtülüdür. Ahşap mahfil kuzeybatı duvarı boyunca uzanmaktadır. Minber sade ve ahşaptır. Yarım daire biçimli mihrap nişinin iç ve dış kenarları sütunçelerle donatılmıştır. Sorguçlu kavsarası üzerinde beysi kitabe yer alır. Dalgalı alınlığı kıvrık dallarla süslüdür.
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2050    Eklenme Tarihi : 29 Eylül 2017 Cuma    Güncellenme Tarihi : 29 Eylül 2017 Cuma