­ MEHMET AĞA ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

MEHMET AĞA ÇEŞMESİ - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Sabuni
Adres Lise Bayırı Sokak
Pafta 50L-1c
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Edirne Belediyesi
Vakfiye -
Genel Tanım Mehmet Ağa isminin yanında Has Fırın ismiyle de bilinmektedir. Kesme taştan ve tek cepheli bir çeşmedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çeşme kuzeyden güneye doğru uzanan hafif meyilli bir sokak üzerinde bulunmaktadır.Kare planlı yapılmış olan çeşmenin yüksekliği 2.73 m. dir. Güney cephede sivri kemerle birbirine bağlanan iki ayak bulunmaktadır. 1.26 m. genişliğinde ve 0.60 m. derinliğindeki sivri kemer bu ayaklar üzerine oturur. Sivri kemerli nişin merkezinde bulunan ayna taşı yerinden sökülmüştür. Ayna taşının sağ alt tarafında su boşaltma gözü vardır. Sivri kemerle saçak arasında bölümde yatay eksende yan yana birbirlerine eklenerek sıralanan yüzeyleri boş bırakılmış dilimli kartuşlar bulunur. Güneye bakan ön cephe dışındaki cepheler sade tutulmuştur. Yapının saçak kısmı cepheden dışa doğru çıkıntı yapan bir sıra düz silmeyle hareketlendirilmiştir.Hazne örtüsü yıkılmış olup haznesi açıktır. Ön cephede kartuşlar haricinde başka süsleme yoktur. Kitabesi bulunmayan çeşmenin inşa tarihi bilinmemektedir.
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 567    Eklenme Tarihi : 12 Şubat 2018 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Şubat 2018 Perşembe