­ KAVGAZ TABYA | Kültür Portalı

KAVGAZ TABYA - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Şükrüpaşa Mahallesi
Adres Kavgaz Mevkii
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çevre ve Orman Bakanlığı
Yaptıran İsmail Hakkı Bey ve İstihkam Komisyonu
Vakfiye -
Genel Tanım Tabyalar, stratejik öneneme sahip bir yeri korumak amacıyla askerin geçici olarak barınması ve savunması için yapılmış olan müstahkem yer ve binalardır. Edirne tabyalarının yapımına 1886 yılında başlanmıştır. Edirne’nin savunma hattını oluşturan 24 adet tabya, merkezinin etrafını ortalama 5-6 km. lik bir yarı çap teşkil edecek şekilde çevrilmiştir.
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Şehrin doğuya doğru gelişmesi ile Kazvagz semtinin ortasında kalmıştır. Yuvarlak planlı dört odadan oluşan tabyalardan biridir. Ancak günümüze yalnızca 7.20 metre arayla karşılıklı olarak yerleştirilen 4.13 m genişliğinde ve 6.71 m boyunda iki topçu odası kalmıştır. Her iki odanın giriş cephesi yıkılmış tır. Bununla birlikte, bu cephede yalnız bir kapının olduğu anlaşılmaktadır. Odaların her ikiside beşik tonozla örtülmüş olup giriş karşısında birer ocağı bulunmaktadır. Odaların duvar yüzeylerinde çok sayıda havalandırma deliği mevcuttur. Bu delikler tüm odayı duvarın içinden dolaşarak ısıtmak amacıyla ocağa açılmaktadır.
Orjinal Kullanım Askeri Alan
Tescil Kararı E.K.T.V.K. Kurulu'nun 01.02.2007 tarih ve 1239 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1509    Eklenme Tarihi : 06 Mart 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 09 Mart 2018 Cuma