­ İTALYAN KİLİSESİ | Kültür Portalı

İTALYAN KİLİSESİ - Edirne

Adres Türkocağı Arka Sokak
Pafta 50L- 1c
Genel Tanım İstiklal İlköğretim Okulu tarafından kullanılmaktadır.
Yapılan Onarımlar 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı 1852 yılında inşa edilmiştir. Yapının giriş kapısı üzerinde kitabesi bulunmaktadır. Kitabenin sağında ve solunda İtalyan üslubunda iki vazo ve içinden çıkan güller kitabeyi sınırlandırmıştır. Yapının kitabesi dikdörtgen şeklindedir. Kitabenin üstünde tanrıyı simgeleyen klasik tarzda bir güneş motifi yer alır. Madenden yapılmış giriş kapısı üzerinde altı tane elips madalyon içlerinde rozet taşırlar. Bu madalyonlar girland biçimindedir.Kapının sınırlandığı noktada, klasik tarzda bezemeli küçük köşe payeleri yer alır. Kapının hemen üzerinde çelenkler içinde yer alan iki kol ve bu kollar üzerinde İsa'nın motifi haç görülür.Bu da tanrıyı simgelemektedir. Yapıya iki basamaklı merdivenle girilir.Girişin en üstünde İtalyan hacı yer alır. Bazilika üzerinde yapılmış olan kilisenin cephesi tapınak cephesi gibi klasik tarzda düzenlenmiştir.Girişin ön cephesinde demir korunaklı iki pencere bulunur.Bu hücreler kule şeklinde yükselmektedir.Pastaforion hücresinin doğu ucunda birer tane demir korunaklı pencere yer alır.Güney pastaforion hücresinde dışarıya geçit veren bir kapı bulunur.Bu kapıdan hemen yanındaki müştemilata geçiş sağlanır.Yapının bahçesinde bulunan kitabeden anlaşıldığı kilise, Katolik kilisesidir.Kilisede süsleme unsuru olarak fresko ve mozaikler kullanılmıştır.Apsis dıştan düz bir duvarla örülmüş ve bu düz duvarın köşelerinde birer İtalyan haçı bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Kilise
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum
Önerilen Kullanım Kilise
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6534    Eklenme Tarihi : 02 Ocak 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 03 Ocak 2018 Çarşamba