­ İLHAN KOMAN EVİ | Kültür Portalı

İLHAN KOMAN EVİ - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Yahşifakih
Adres Maarif caddesi no :20
Pafta 50L-1c
Yaptıran Rum doktor Dimas
Vakfiye -
Genel Tanım Edirne Kaleiçi semdtinde yer alan yapı yarı bodrum+zemin +1 katlıdır.Kırma çatılı ve yığma bir yapı bahçe içerisinde yer almaktadır.Maarif caddesine bakan ana giriş dikdörtgen bir niş şeklinde olup üst kattın yola bakan cepheleri dışa taşkın balkonlarala çevrelenmiştir.Kapı ve pencereleri dışa taşkın silmeli birer pano içinde dikdörtgen formludur.Arka bahçesine açılan bir kapısı ulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 1908'de Rum Doktor Simsa tarafından yapıtırılan konak daha sonra ünlü heykeltraş İlhan Komanın ailesince satın alınmış ve uzun yıllar boyunca bu aile tarafından kullanılmıştır.Yapı bügün Edirne Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılmaktadır.Yapı iki akatlı bahçe içerisinde ve kırma çatılı köşe bianasıdır. Yapının ana giriş dikdörtgen bir niş şeklinde olup üst kattın yola bakan cepheleri dışa taşkın balkonlarala çevrelenmiştir.Kapı ve pencereleri dışa taşkın silmeli birer pano içinde dikdörtgen formludur. Yapının girişi holü mermer taklidi bağdalı sıva ile kaplıdır.YApının iç ve cephe süslemelerinde antik uygulamardan yararlanılmıştır.Yapının bu iç ve cephe süsülemeleri 18 yüzyıl Avrupa sivil mimarlık örenkeleri ile benzerlik göstermektedir.Arka bahçesine açılan bir kapısı bulunmaktadır.
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum
Önerilen Kullanım Resmi Kurum