­ HASKÖY ŞEHİTLİK ANITI | Kültür Portalı

HASKÖY ŞEHİTLİK ANITI - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Hasköy
Adres -
Yaptıran Trakya Genel Müfettişi Kazım Dirik
Genel Tanım Balkan Şavaşı Şehitliği niteliği taşımaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Hasköy'de yer alan şehitlik, bir Balkan Savaşı Şehitliği'dir. Köy içerisinde Edirne-Kırklareli yolunun sağında yer alan Sağlıkevi bahçesindedir. Trakya Genel Müfettişi Kazım Dirik tarafından 1935 yılında yaptırılan anıtın bakımı Köy Muhtarlığı'nca sağlanmaktadır. Balkan Savaşı süreci içerisinde, 23 Ekim 1912'de 4. Kolordu Birlikleri savaşın gidişatında Hasköy-Musulca hattına çekilmek zorunda kalmışlar ve 24 Ekim günü Habiller Köyü'nde başlayan çarpışma Hasköy'e kadar devam etmiştir. Burada sonlanan çarpışma sonucu şehit olan askerler bu alanda defnedilmiştir. Şehitlikte yatan şehit sayısı hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Şehitliğin sınırları net olarak bilinmemesine karşın, içerisinde yer alan anıt günümüzde sağlam bir durumdadır.
Orjinal Kullanım Anıt
Bugünkü Kullanımı Anıt