­ HASKÖY MAHMUT PAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

HASKÖY MAHMUT PAŞA CAMİİ - Edirne

Envanter No HVS A 9
Mah. Köy - Mevkii Hasköy
Adres -
Genel Tanım Orjinal caminin günümüze sadece mihrap kısmının birkaç taşı kalmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Asıl cami 1752 depreminde tamamen yıkılmıştır. Yerine bugünkü cami yapılmıştır. Camiden günümüze sadece mihrap kısmının birkaç taşı kalabilmiştir. Günümüzdeki bina aslına göre daha basit görünümdedir. Mihrabın beş sıralı staliktiğinin döküntüleri ve de çevresinin üst başlığından bir parça görebilmekteyiz. Pencereleri oldukça yüksek yapılmıştır. Sadece mahfilde bir üstlük pencere bulunur. Fakat o da yeni yapılmıştır. Duvarlarda malzeme olarak moloz kullanılmıştır. Minaresi solda, kapısı içeridedir. Son cemaat yeri ekleme biçimindedir. Asıl caminin boyutları dıştan dışa derinliği 13.70 m., eni 12.70 m.dir. İçten içe 11.95x10.95 m. olan yapının duvar kalınlığı 85 cm.dir. Bugün caminin haziresinde 16-17. yüzyıllara ait üç adet mezar taşı bulunmaktadır. Kapı kemeri üstünde 55x70 cm. boyutlarında tamir kitabesi yer almaktadır. Cami kırma çatılı ve tek minareli olarak görünmektedir.
Tescil Kararı E.K.T.V.K. Kurulu'nun 04.04.1991 tarih ve 856 nolu kararı.