­ FATİH CAMİ | Kültür Portalı

FATİH CAMİ - Edirne

Adres Kaleiçi Mevkii
Pafta 50L-1c
Kültür Dönemi Doğu Roma
Genel Tanım Orjinalinde kagır olarak inşa edilmiş bir Bizans kilisesidir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yapı Bizans döneminde Ayasofya Kilisesi olarak bilinmektedir. 6. yüzyıla ait bazı mimari elemanlar bulunsa da yapının 9 veya 10. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Apsis çıkması hariç 21x38 metre ölçülerinde olan Yunan haçı planındaki bina çift nartekslidir. Çeşitli dönemlerde ilave ve onarımlar gören yapının duvarlarında farklı malzemeler görülmektedir. Bazı bölümler kaba yontu taşla, bazı bölümler düzgün kesme taşla ve tuğlayla örülmüştür, kimi yerlerde almaşık düzen uygulanmıştır. Geç dönemde yapıldığı düşünülen dış narteksin cephesi dört payeyle üç bölüme ayrılmıştır. Aralarına konan sütunlarla zarif bir görünüm elde edilmiştir. Giriş aksı üzerinde yer alan, haç planının batı kolu diğerlerinden daha geniştir. Yanlarında birer köşe mekânı oluşturulmuştur. Ana mekanı örten 7 metre çapındaki kubbeyi, ikişer sütunun desteklediği dört paye taşımaktadır. Ana mekanın doğusunda apsis ve iki yanında pastoforium mekanları yer almaktadır. 1456 yılında Osmanlıların Enezi fethetmesiyle Fatih Sultan Mehmet tarafından yapı camiye dönüştürülmüştür. Bu tarihten sonra yapı Fatih Camii olarak anılmaktadır. Mihrap, minber ilavesi yapılan bu süreçte kuzey cephesine bir kapı açılmış, yeni pencere düzeni uygulanmış ve iç duvarlar yeniden düzenlenmiştir. İç duvarların sıvaları üzerinde 19. yüzyıl kalem işi süslemeleri yer alır. Dökülen son dönem sıvalarının altında Bizans Dönemi'ne tarihlenen Aziz ve olasılıkla Meryem Ana'yı betimleyen freskler yer almaktadır. Osmanlı Dönemi'nde birkaç kez tamir edilen yapı 1965 yılındaki depremle harap hale gelmiştir
Orjinal Kullanım Kilise
Tescil Kararı E.K.T.V.K Kurulu'nun 21ç11.2008 tarih ve 2198 nolu kararı.