­ CAVİDAN HANIM ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

CAVİDAN HANIM ÇEŞMESİ - Edirne

Adres Palahur Sokak
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Edirne Belediyesi
Yaptıran Sinan Ağa
Genel Tanım Blok kesme taşlardan, konik tavanlı bir çeşmedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çeşme Sinan Ağa'nın kızı Cavidan Hanım için yapılmıştır. Kare şekilli bir kütle üzerine oturan çeşme 3.10 m. yüksekliğinde 2.70 m. genişliğindedir.Güneye bakan ön cephede merkezde ters U biçimli iki silme cepheyi hareketlendirir. Silme kuşaklarının iç kısmında sağır yuvarlak kemerli niş bulunur. Cephede saçak ile profilli silme kuşakları arasında iki adet kitabe bulunur. Bu kitabelerden biri inşa, diğeri ise tamir kitabesidir. Çeşmenin saçak kısmı bir sıra düz ve iki sıra içbükey ve dışbükey silmeler ile dışa taşırılmıştır. Piramidal taş çatılı hazne örtüsünün tepesine üçgen biçimli taş bir kaide oturtulmuştur.
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 489    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2018 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 02 Mart 2018 Cuma