­ BEYLERBEYİ CAMİ | Kültür Portalı

BEYLERBEYİ CAMİ - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Kuşçudoğan
Adres Mihrimihran Sokak
Pafta 50L-4c
Yaptıran Yusuf Paşa
Vakfiye -
Genel Tanım Ters T planlı Kâgir Cami 4 kubbeyle örtülü olup 5 gözlü son cemaat yeri vardır. Hazirede bir de türbe bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kuzeybatıya doğru meyilli geniş bir bahçe içerisinde yer almaktadır. Beylerbeyi Camiinde, İznik ve Bursa'da görülen ters T planı uygulanmıştır. Düzgün kesme taşla inşa edilmiştir. T plandaki kantların yan cephelerinde iki alt ve iki üst pencere açılmıştır. Kanatların kıble yönünde yalnızca iki adet üst pencere görülmektedir. Beş kenarlı mihrap sofasının yan ve köşe cephelerinde birer alt pencere açılmıştır. Yan cephelerde ikişer, köşe ve kıble cephelerinde birer üst pencere açılmıştır. Örtü sisteminin merkezinde yüksek ve diğerlerine göre daha çaplı olan, aydınlık fenerli bir kubbe yer alır. Yan kanatları örten birer kubbenin yüksekliği ve çapı düşürülmüştür. Mihrap sofası, küçük bir kubbe ve devamında yarım bir kubbeyle örtülüdür. Caminin kuzey köşesinde yer alan minare düzgün kesme taşla inşa edilmiştir. Kaide kısmı caminin örtü sistemine kadar yükselmektedir. Pabuç kısmı oldukça kısa olup prizmatik üçgenlerden oluşmaktadır. Çokgen gövde iki baştan kaval silmelidir. Şerefe altı içbükey ve dışbükey kesitli iki kat silmeyle oluşur. Gövdenin devamı niteliğindeki petekten sonra kurşun kaplı konik külah gelmektedir. Beş gözlü son cemaat yerini, sivri kemerli altı paye taşımaktadır. Orta göz yanlardan daha yüksek tutulmuştur. Orta göz prizmatik üçgenlerle geçilen bir kubbeyle örtülüdür. Yan gözler çapraz tonozla örtülüdür. Son cemaat yerinin sol kanadında bir mihrap ye almaktadır. Minare kapısı bu kanadın ucundadır. Orta gözün altında, kıble aksında yer alan taç kapı düzgün kesme taşla inşa edilmiştir. Kenarlardan silmelerle çerçevelenen kapı derin bir sivri kemere sahiptir. Kemer içinde karşılıklı birbirine bakan iki niş ve mermer söveli, basık kemerli kapı açıklığı vardır. Basık kemerin kilit taşında bir yıldız kakma, daha yukarda bir kitabe kalıntısı görülmektedir. Taç kapı harimin içine doğru taşma yapmaktadır. Harim mihraba doğru üç kademe halinde yükselmektedir. Girişin iki yanında, yanlarda ki tabhane birimlerine geçişi sağlayan birer kapı açılmıştır. Mihrap sofasıyla giriş sahanlığını, kubbeyi taşıyan sivri kemer ayırmaktadır. Harimin ortasında kalan kemerin gergi kirişi, dikleşen açısıyla ilginç bir örnektir. Mihrap sofasındaki alt pencereler sivri kemerli nişler içine alınmıştır. Harimi örten ana kubbeye mukarnas dolgularla geçilmiştir. Sivri kemerden sonraki küçük kubbeye daha iri mukarnas bademleriyle geçilmiştir. Mihrap üzerini örten yarım kubbe sivri kemerle ayrılmış olup istiridye biçimlidir. Ahşap minber ve mihrap, özgünlüğü olmayan günümüz işi unsurlardır. Kare planlı tabhane birimlerinin kıble yönünde cephe ortasına bir mihrap ve yanlarına birer niş açılmıştır. Aynı nişlerden karşı duvara da birer adet açılmıştır. Kubbeye geçişler pandantifle sağlanmıştır. Cami bahçesinin alt kısmında yer alan hazire ortasında sekizgen planlı bir türbe yer almaktadır. Düzgün kesme taşla inşa edilen türbe günümüzde, kubbesi çökmüş ve harap durumdadır. Cepheler silme kuşaklarıyla çerçeve içine alınmıştır. İki katlı olarak düzenlenmiş olan cephelerde bir alt, bir de üst pencere açılmıştır. Kıble cephesinde alt pencere çini ve tuğla dekorlarıyla sağırlaştırılmıştır. Aynı aksta olan türbe kapısı cepheden dışa taşkın vaziyettedir. Kapıda çini dekorlar görülmektedir.
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1955    Eklenme Tarihi : 29 Eylül 2017 Cuma    Güncellenme Tarihi : 29 Eylül 2017 Cuma