­ AYŞE KADIN CAMİİ | Kültür Portalı

AYŞE KADIN CAMİİ - Edirne

Yaptıran Ayşe Hatun
Yapım Tarihi 1468/9
Genel Tanım Kesme taşla yapılmış olan camii kubbe ile örtülüdür. Tek şerefeli bir minaresi vardır.
Yapılan Onarımlar 2011 yılında onbarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Giriş kapısı üzerinde yer alan kitabeye göre Çelebi Sultan Mehmed'in kızı Ayşe Hatun tarafından yaptırıldığı belirtilmektedir. Mimarının Hayreddin olduğu düşünülmektedir. Düzgün kesme taşla inşa edilen cami kare planlıdır. Üzeri, yüksek ve sekizgen kesitli bir kasnağa oturan kubbeyle örtülüdür. Kubbe de klasik oranlardan farklı olarak yükseltilmiştir. Kubbeye geçişte tromplar kullanılmıştır. Bina gövde, kasnak ve kubbe şeklinde üç katlı bir görünüme sahiptir. Katlar silmelerle belirginleştirilmiştir. Kasnağa geçiş kuşağını kemerli bir friz dolanmaktadır. Kıble ve yan cephelerde üç sıra halinde düzenlenmiş yedi pencere açıklığı bulunmaktadır. Alt sıra pencerelerinin, sivri kemerlikli alınlıkları vardır. Sivri kemerli orta ve üst sıra pencerelerinde revzenler vardır. Üst sıradaki üçlü grup kasnağa açılmıştır. Örtü sistem kurşun kaplıdır. Harimin doğu köşesinde, yukarı doğru daralan bodur bir payanda vardır. Ahşap son cemaat yeri yenilenmiştir. Harimin batı köşesinde minare yer almaktadır. Çokgen kesitli kaidenin her cephesinde bursa kemerli sathi nişler açılmıştır. Pabucun, yukarıya doğru daralan paralel kenar şeklindeki yüzeylerinden her biri içinde gülceler vardır. Bir kaval silme, pabuç ve gövdeyi birbirinden ayırmaktadır. Şerefenin hemen altında bir kaval silme mevcuttur. Şerefeye geçiş enlice silmelerle sağlanmıştır. Şerefe korkulukları sadedir. Petek gövdenin devamı olup üzeri kurşun kaplı külah örtülüdür.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2041    Eklenme Tarihi : 03 Ekim 2017 Salı    Güncellenme Tarihi : 03 Ekim 2017 Salı