­ FATMA SULTAN (ÇAMLIK) MEZARLIĞI VE SECDEGAH TÜRBESİ | Kültür Portalı

FATMA SULTAN (ÇAMLIK) MEZARLIĞI VE SECDEGAH TÜRBESİ - Edirne

Envanter No A 34
Mah. Köy - Mevkii Yancıkçışahin
Adres Atatürk Bulvarı
Pafta 50L-3b
Vakfiye -
Genel Tanım İki yolun üçgen yaparak kesiştiği noktada buluna mezarlıkta, Osmanlı Dönemi'ne tarihlenen çok sayıda mezar ve bir adet secdegah bulunmaktadır. Kesme taş ile yapılmış duvarı bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Fatma Hanım Türbesi, günümüzde Çamlık Mezarlığı denilen mezarlığın içindedir. Dikdörtgen planlı açık bir türbedir. Açık türbe içindeki lahit, 12-13 yaşlarında bir kıza aittir. Kitabesi, sandukasının üzerine kapanan kapağın yola bakan başı ucundadır. Kitabe Hassa Mimar Başı, Ankara mirlivası (tuğgeneral) olan Sinan Ağa'nın oğlu Mehmet Bey'in rahmetli kızı Fatma ifadesi yer alır. Fatma Hanım adına H.981(1573-74) yılında yapılan türbe, Edirne'de klasik devir Osmanlı türbelerindendir. Bir kaide üzerinde yer alan türbe beşik çatı ile örtülüdür. Alt payesi bulunan türbenin uzun kenarlarında ikişer adet sivri kemer, kısa kenarlarında ise birer basık kemer bulunur. Türbe içinde Fatma Hanım'ın mermerden bir sandukası bulunur. Namazgah ise mezarlığın köşesinde yer almaktadır.
Orjinal Kullanım Mezar
Önerilen Kullanım Mezar
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2684    Eklenme Tarihi : 06 Kasım 2017 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Aralık 2017 Salı