­ TARİHİ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ ÖĞELERİ: YAĞLI GÜREŞ HAKEMLERİ | Kültür Portalı

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Öğeleri: Yağlı Güreş Hakemleri - Edirne

Somut Olmayan Kültürel Miras Çalışmaları

YAĞLI GÜREŞ HAKEMLERİ

Yağlı güreşin ilk zamanlarında birkaç eski pehlivan köy ağaları veya güreşten anlayan birkaç kişi kurallara aykırı iş yapılmasın diye güreş meydanının bir köşesine oturarak güreşleri kontrol ederlerdi. Bazen onlar bile bulunmazdı.

Kırkpınar'da güreş müsabakalarını yöneten hakemlere meydan hakemleri denir. Meydan hakemi, mücadelenin adilane geçmesinden sorumlu olduğu gibi, karşılaşmanın neticesini kule hakemlerine bildirmekle de görevlidir. Gelenekler açısından meydanda görevli hakemler, sporculuk hayatlarında başpehlivanlık kazanmış olanlar arasından seçilmez.

Meydan Başhakemi, başaltı şampiyonlarından ya da başaltında güreşmiş olanlar arasından seçilir. O'na bağlı diğer hakemler de büyük orta, küçük orta ve deste pehlivanlarından olurlar. Meydanda görevli hakemler, güreşleri kendi aralarında bölüşerek yönetirler. Meydan hakeminin göremediği bir neticeyi, davul zurna ekibi tespit edip yine tiz ses çıkararak kule hakemlerine duyurabilirler.

Görüntülenme Sayısı : 3298    Eklenme Tarihi : 22 Haziran 2018 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Haziran 2018 Pazartesi