­ TARİHİ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ ÖĞELERİ: HAMAM ALAYI | Kültür Portalı

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Öğeleri: Hamam Alayı - Edirne

Somut Olmayan Kültürel Miras Çalışmaları

Eski Kırkpınarların sona erdiği gün, başpehlivanın meydandan bir düğün alayı halinde hamama götürülmesi adetti. Hamam kapısında toplanan mehterler, çengiler, başpehlivan hamamdan çıkıncaya kadar düğün dernek havaları çalarlar, çengiler hiç kesmeden oyunlar oynardı.Başpehlivana hamam çıkışı da hediyeler verilir, başpehlivan da hamamın kapısı önünde birikmiş fukara çocuklarına, Edirne şekercilerinin kendisine hediye olarak gönderdikleri okka okka şekerleme ve badem ezmelerini dağıtırdı.

Hamam kapısı önünde fukaralara şeker dağıtma merasimi tamamlandıktan sonra başpehlivan, beygirleri ve her tarafı süslenmiş arabaya Kırkpınar ağasıyla beraber kurulur, arabanın önünden ve arkasından yaya olarak çala çala giden zurnacı ve davulcularla beraber Edirne çarşısına doğru hareket edilirdi.

Kaynak: Mehmet Dervişoğlu, Halk Bilimi Açısından Kırkpınar Güreşleri, İstanbul, Seçil Ofset Matbaacılık, 2014

Görüntülenme Sayısı : 1529    Eklenme Tarihi : 03 Temmuz 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 08 Kasım 2021 Pazartesi