­ TARİHİ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ ÖĞELERİ: ALTIN KEMER | Kültür Portalı

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Öğeleri: Altın Kemer - Edirne

Somut Olmayan Kültürel Miras Çalışmaları

Kırkpınar’da ilk kemer uygulaması, Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ın vefatı üzerine, 1939 yılında Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü’nün başpehlivanlığı kazanacak olan güreşçiye bir sene kalmak üzere bir “Kurtdereli kemeri” uygulaması ile başlamıştır. Kemerin halkalarına zincirlerle asılı on yazısız madalya mevcut olup bunlara her sene kazanan başpehlivanın adı yazılacaktır. Bu kemer on sene sonra en az üç defa ismini yazdırmağa muvaffak olan başpehlivana hediye edilmesi kararlaştırılmıştır. Bu kemeri 1939, 1940 ve 1941 yıllarında başpehlivan olan Tekirdağlı Hüseyin Alkaya almıştır. Ancak bu kemer altından değildir.

Geleneksel Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin en büyük ödülü olan Altın Kemer uygulaması ilk defa 1960 yılında Edirne Belediyesi tarafından hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur..

Altın Kemer’in ortasında Kurtdereli Mehmet Pehlivan ve Adanlı Halil Pehlivan’ın kabartmaları sağında ve solunda ay yıldız motifleri yer almaktadır. Kırkpınar’da üst üste üç defa başpehlivanlığı elde eden sporcuya verilen “altın kemer” 22 ayar altındandır.

Bugüne kadar bu kemere 1966, 1967 ve 1968 yılları başpehlivanı Ordulu Mustafa Bük, 1976 1977, 1978 yılları başpehlivanı Karamürselli Aydın Demir, 1982, 1983, 1984 yılları başpehlivanı Denizlili Hüseyin Çokal sahip olmuştur. Karamürselli Başpehlivan Ahmet Taşçı da, 1990, 1991, 1992 ile 1995, 1996 ve 1997 yılları arasında üst üste iki dönem Başpehlivan olduğundan Altın Kemer'in iki defa daimi sahibi olmuştur

KAYNAKÇA:   Edirne Belediyesi Kırkpınar Yayınları

Oğuzhan Bilgin, Kırkpınar Deyince, İstanbul, Motif Basım

Görüntülenme Sayısı : 4030    Eklenme Tarihi : 03 Temmuz 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 03 Temmuz 2018 Salı