­ TARİHİ KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ | Kültür Portalı

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri - Edirne

Somut Olmayan Kültürel Miras Çalışmaları

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri 14'üncü yüzyılda Rumeli’de doğup günümüze kadar uzanan geçmişiyle dünyanın en eski güreş festivali, aynı zamanda olimpiyatlardan sonra dünyadaki en eski ikinci spor etkinliğidir. 1361 yılında Murat Bey ve uç beylerinin Edirne'yi fethinden sonra Murat Bey'in emri ile aynı yılın yazında kırk yiğit akıncıların anısına bir güreş düzenlenmiştir. Bu düzenlenen güreş, "Kırkpınar Güreşleri" adıyla tarihe geçmiştir. Bundan sonra her yıl Hıdırellez günü Kırkpınar Güreşleri yapılması gelenek haline gelmiştir.

Yunanistan’ın Samona merası içindeki alanın adı KIRKPINAR çayırıdır. Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı sonunda Kırkpınar Güreşleri Edirne ile Mustafapaşa yolu arasındaki “Virantekke” denilen yerde düzenlenmiştir. Kırkpınar Yağlı güreşleri sadece bir spor etkinliği değil aynı zamanda insanların birlikte hoşça vakit geçirdiği, eğlendiği bir festivaldir. Bu festival bir taraftan insanların yakınlaşmasını sağlarken, diğer taraftan da bireylerin kendi kültürlerini tanımaları açısından da önemli bir toplumsal işlevi yerine getirmektedir.

Kaynak: DERVİŞOĞLU Mehmet, 2012 Edirne “Kırkpınar Güreşlerinin Halkbilimsel Açıdan İncelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi

Görüntülenme Sayısı : 8279    Eklenme Tarihi : 08 Eylül 2017 Cuma    Güncellenme Tarihi : 13 Eylül 2021 Pazartesi