­ KİSPET YAPIMI | Kültür Portalı

Kispet Yapımı - Edirne

El Sanatları

Geleneksel el sanatlarımız içinde yaratıcığın önemli bir simgesi olan kispet ve kispet ustalığı yağlı güreşlerin çok önemli bir boyutunu oluşturur. Yağlı güreş festivallerinde pehlivanlar tarafından özel olarak giyilen Kispet, belden diz altına kadar uzanan dar paçalı kıyafetlerdir. Kispet; kasnak, hazne, arka, oyluk, paça, şiraze ve ayna bölümlerinden oluşur. Genellikle manda, dana, malak, keçi ve sığır gibi hayvanların derisinden yapılır. Pehlivanın vücut ölçülerine göre özel olarak dikilen kispet, onun en önemli materyalidir.

Edirne’de kispet yapımı geleneksel bir ruhla el yapımı olarak devam etmektedir. Özellikle Kırkpınar Meydanı'na çıkan her pehlivan şahsına özel olarak kispet diktirmektedir. Kispet, pehlivanla bütünleşir, yol arkadaşlığı yapar bir nevi. Kel Aliço, Koca Yusuf, Adalı Halil gibi tarihle özdeşleşmiş nice pehlivanlar kispetleriyle bütünleşip, Kırkpınar Ermeydanında zaferden zafere koşmuşlardır.

Kaynak: Mehmet DERVİŞOĞLU, "Kırkpınar Güreşlerinin Halk Bilimsel Açıdan İncelenmesi" Yüksek Lisans Tezi, 2012 EDİRNE

Görüntülenme Sayısı : 3136    Eklenme Tarihi : 22 Ağustos 2017 Salı    Güncellenme Tarihi : 07 Ocak 2021 Perşembe