­ SARIÇÖKEK KÖYÜ ORHANGAZİ (CUMA) CAMİİ | Kültür Portalı

SARIÇÖKEK KÖYÜ ORHANGAZİ (CUMA) CAMİİ - Düzce

Mah. Köy - Mevkii Düzce İli Kaynaşlı İlçesi Sarıçökek Köyü
Adres Düzce İli Kaynaşlı İlçesi Sarıçökek Köyü
Pafta 30L4C
Yapım Tarihi 14 yy.
Vakfiye -
Genel Tanım Düzce İli, Kaynaşlı İlçesi, Sarıçökek Köyü 30L4C pafta, 696 parselde bulunan Orhangazi dönemine ait çantı tipi camii, uzun kütüklerin kertilip birbirine geçirilmesiyle hiç çivi kullanılmadan inşa edilmiştir. Taş temel üzerine konan uzun kütükler, dikey direklere desteklenmiştir. Son cemaat mahalli 3,10x9,60 m. olan cami 9,65x11,70 m. ölçülerindedir. Çatısı sonradan kırma çatıya dönüştürülmüştür. Cami, 14.yy bir cuma camisidir. Dikdörtgen planlı mimari tarzda inşa edilmiş olan cami, 5000,81m2 yüzölçümüne sahiptir. Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararı ile 1.grup anıt eser olarak tescil edilmişti.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar Caminin çatısı kırma çatıya dönüştürülmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Düzce İli, Kaynaşlı İlçesi, Sarıçökek Köyü 30L4C pafta, 696 parselde bulunan Orhangazi dönemine ait çantı tipi camii, uzun kütüklerin kertilip birbirine geçirilmesiyle hiç çivi kullanılmadan inşa edilmiştir. Taş temel üzerine konan uzun kütükler, dikey direklere desteklenmiştir. Son cemaat mahalli 3,10x9,60 m. olan cami 9,65x11,70 m. ölçülerindedir. Çatısı sonradan kırma çatıya dönüştürülmüştür. Cami, 14.yy bir cuma camisidir. Dikdörtgen planlı mimari tarzda inşa edilmiş olan cami, 5000,81m2 yüzölçümüne sahiptir. Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararı ile 1.grup anıt eser olarak tescil edilmişti.
Önerilen Kullanım Cami
Tescil Kararı Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 27.05.2008 tarih ve 417 sayılı kararı.
Yayın Dizini Düzce Taşınmaz Kültür Envanteri Kitabı-Dini Kültürel Yapılar Sayfa 233

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3175    Eklenme Tarihi : 03 Aralık 2015 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 21 Aralık 2015 Pazartesi