­ KOCAKÖY CAMİSİ | Kültür Portalı

Kocaköy Camisi - Denizli

Adı Kocaköy Camisi
Mah. Köy - Mevkii Kocaköy Mahallesi
Adres Kocaköy (köyü) Mahallesi Çal İlçesi DENİZLİ
Vakfiye H.1215
Genel Tanım Cami dikdörtgen planlı , üzeri kırma çatıyla örtülüdür. Kuzeydoğu köşesinde 1950-1960 yıllarında yapılan silindirik gövdeli minaresi yer almaktadır. Yapının kuzey tarafında sonradan kapatılan son cemaat yeri bulunmaktadır. Son cemaat yerinin kuzey tarafı ahşap sütun ve ayakların taşıdığı yuvarlak kemerle sonlanmıştır.
Yapılan Onarımlar Bilinmiyor
Ayrıntılı Tanımı Cami dikdörtgen planlı , üzeri kırma çatıyla örtülüdür. Kuzeydoğu köşesinde 1950-1960 yıllarında yapılan silindirik gövdeli minaresi yer almaktadır. Yapının kuzey tarafında sonradan kapatılan son cemaat yeri bulunmaktadır. Son cemaat yerinin kuzey tarafı ahşap sütun ve ayakların taşıdığı yuvarlak kemerle sonlanmıştır. Harim üçer ahşap sütunla dikine üç sahına ayrılmıştır. Mihrap sonraki yıllarda da fayans malzeme ile yenilenmiştir. Harimin kuzey tarafında ahşap mahfili yer almaktadır.Mahfilin alt tavanı ahşap çıtalarla dekore edilmiştir. Harimin tavanı ise üç sahına göre dikdörtgen panolarla bölünerek, çevresi kalemişi süslemelerle dekore edilmiştir. Bu dikdörtgen panoların içi ise çıtalarla kare ve baklava dilimi şeklinde süslemelerle bezenmiş olup ortada bulunan çarkıfelek motifleri barok mimarisindeki gibi taşkın bezemelerle dekore edilmiştir. Harimin duvarları sonradan sıvandığı için duvar süslemeleri olup olmadığı bilinmemektedir. Mahfil mihrabiyesinin alt tavanında ki yelpaze motifle tavan süslemesi oldukça ilgi çekmektedir. Güney batı köşesindeki mimberi de ahşap olup süslemesi bulunmamaktadır. Harimin giriş kapısı ahşap olup, üzeri kabaralı çivilerle dekore edilmiştir.Kapısının üzerinde H. 1215 tarihli Osmanlıca kitabesi yer almaktadır.
Tescil Kararı Aydın KTVKBK'nun 28.04.2006 gün ve 176 sayılı kararı
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1183    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 08 Temmuz 2014 Salı