­ HALİL AĞA EVİ | Kültür Portalı

Halil Ağa Evi - Denizli

Adres Sapaca (Köyü) Mahallesi Honaz İlçesi DENİZLİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Maliki
Yaptıran Halil Ağa
Vakfiye H.1305
Genel Tanım Honaz İlçesi, Sapaca (Köyü) Mahallesi’nde bulunan Halil Ağa Evi, açık sofalı plan tipindedir. İki katlı hanay evin girişi kuzey cephesinde olup, iki tarafında; biri 18, diğeri de 19 basamaktan oluşan merdivenle sofaya çıkılmaktadır. Dikdörtgen plana sahip ev, taş temel üzerine kerpiç malzemelerin kullanıldığı duvarlar örülerek inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar Düz dam olan çatısı kaldırılarak kiremit örtülü çatıya çavrilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Honaz İlçesi, Sapaca (Köyü) Mahallesi’nde bulunan Halil Ağa Evi, açık sofalı plan tipindedir. İki katlı hanay evin girişi kuzey cephesinde olup, iki tarafında; biri 18, diğeri de 19 basamaktan oluşan merdivenle sofaya çıkılmaktadır. Dikdörtgen plana sahip ev, taş temel üzerine kerpiç malzemelerin kullanıldığı duvarlar örülerek inşa edilmiştir. Yapının üzerindeki düz dam örtüsü kaldırılarak sonradan kiremit çatılı örtüye dönüştürülmüştür. Yapının üst katı, güney tarafında iki oda ile kuzey tarafının iki köşesinde sofaya açılan bir odadan oluşmaktadır. Güney tarafındaki batı ve doğu kısmında yer alan odaların genişliği 4.50x5.00 m.dir. Bu iki odada yüklük ve niş halinde olan ahşap dolaplar yapılmıştır. Yüklük ve niş halinde olan ahşap dolaplar oyma ve kazıma tekniği ile yapılmış, bitkisel ve geometrik bezemelerle dekore edilmiştir. Odaların ahşap kapılarında da gülbezek, çarkıfelek, ok, selvi motifleri ile geometrik çerçeveler içinde, ahşap oyma süslemeler yer almaktadır. Bu odalar iki tarafa açılan dikdörtgen pencerelerle aydınlatılmaktadır. Yapının kuzey yönündeki iki köşesine ahşap çıkmalar yapılmıştır. Yapının orijinalinde boya ile süslenen ahşap tavanı, sonradan kiremit çatıyla örtülmesi sırasında kaldırılmıştır. Zemin katı kiler olarak kullanılan evin dış cephesi çamur sıva ile sıvalıdır. Evin üst katında, batı tarafındaki oda kapısının üzerinde H.1305 tarihi yazılıdır. Ev bu köydeki çiftlik ağalarından Halil Ağa tarafından kullanılmıştır.
Tescil Kararı Aydın KTVKBK'nun 23.06.2008 gün ve 1568 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1469    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 30 Haziran 2014 Pazartesi